HALLUX VALGUS

NUME ALTERNATIV: MONTURI/ HALLUX ABDUCTO VALGUS

DEFINIȚIE:

Montul este adesea descris ca un cucui/umflătură proeminentă pe partea laterală a degetului mare. Un mont vizibil reprezintă însă mai mult de atât, reflectând de fapt schimbări în cadrul osos al părții frontale a piciorului. Adică, se produce o deformare a poziției și raporturilor osoase prin devierea degetului mare de la picior spre celelalte degete.

CUM ESTE CORPUL NOSTRU AFECTAT:

Monturile pot fi prezente de la nastere, dar de cele mai multe ori apar la maturitate. Probleme structurale ale piciorului duc la iritații și la deformarea încheieturii degetului mare.Articulația de la baza degetului mare este formată din două oase. Unul se extinde de la arcul piciorului, iar celălalt se conectează la degetul mare. Cele două oase întâlnesc într-o încheitură din apropierea tălpii (ball of foot).

La unele persoane, osul de la arcul piciorului tinde să se curbeze în exterior, iar osul degetului mare de la picior tinde să se întoarcă către interior, către al doilea deget. După mai mulți ani, articulația devine iritată, provocând creșterea montului. Acest lucru provoacă iritații și ale țesuturilor moi ce acoperă oasele. Întreaga zonă se inflamează și chiar se umflă, în timp ce împinge din ce în ce mai tare în laterala pantofului. Procesul se agravează dacă se poartă încălțăminte strâmtă sau cu toc, iar în cele din urmă monturile devin dureroase, inestetice și creează neplăceri și disconfort.

CAUZE ȘI RISCURI:

Monturile sunt cel mai adesea cauzate de o structură mecanică defectuoasă pe care o moștenim genetic. Nu se moștenește montul în sine, insă anumite tipuri de picior sunt mai predispuse la monturi decât altele.Această afecțiune nu este întâlnită aproape deloc în societățile în care nu se poartă pantofi, așadar se poate deduce că una dintre cauzele favorizante ale bolii este încălțămintea neadecvată. Pantofii cu vârf ascuțit, tocurile înalte pot contribui la dezvoltarea monturilor, la care se adaugă și alte afecțiuni colaterale: obezitatea, bolile reumatoide, piciorul plat (platfus).

În general femeile sunt mult mai afectate decât bărbatii, iar sarcina crează premisele necesare agravării acestei afecțiuni.

Un grad mare de risc îl prezintă persoanele care au o circulație proastă sau au afectată funcția senzitivă a picioarelor, iar vindecarea unor leziuni simple ale pielii (inclusiv banalele bătături) este îngreunată.În cazul celor care suferă de diabet și și-au pierdut funcția senzitivă a picioarelor, trebuie monitorizată cu atenție sănătatea acestora. Lipsa durerii poate permite unei infecții să se dezvolte nestingherită și în cazuri grave, să ajungă la oase. În astfel de situații, amputarea membrelor afectate pentru salvarea vieții pacientului reprezintă singura soluție.

PREVENȚIE:

Cel mai bun mod de a preveni o eventuală inflamație la picior este de a purta pantofi care susțin arcada piciorului și sunt suficient de spatioși astfel încât degetele să nu fie înghesuite unul în celălalt. Ar trebui evitată purtarea frecventă a pantofilor cu vârful ascuțit sau a pantofilor cu toc.Există de asemenea susținători plantari (talonete), orteze ce pot menține inflamația piciorului sub control și vor reduce durerea prin prevenirea căderii pe interior a piciorului.

Ortezele create special pentru monturi sunt utile pentru a reduce durerea si menținerea unei presiuni constante pe mont, fapt ce împiedică agravarea lui și menținerea confortului.

TRATAMENT:

Persoanele predispuse să aibă monturi trebuie să acționeze cu promptitudine. Cea mai simplă metodă de tratament și stoparea evoluției monturilor se realizează în primul rând prin purtarea unor încălțări de calitate, care să susțină arcada piciorului. Este indicată purtarea de încălțăminte ortopedică personalizată, pentru a opri progresia deformării și a asigura și un confort sporit.Tratamentul chirurgical va fi aplicat doar la indicația unui medic specialist ortoped, tehnica aleasa depinzând de gradul clinic al deformării. Totusi, daca afecțiunea este asimptomatică, iar pacientul nu are dureri, nu este indicat tratamentul chirurgical.

CA ȘI TRATAMENT NON INVAZIV, MEDICII RECOMANDĂ PURTAREA:

  • talonetelor (suporți plantari) în timpul zilei - pentru a compensa funcția mecanică a piciorului
  • atelelor de corecție pentru uz nocturn
  • pernițelor de protecție - ce reduc frecarea, scad imflamația, elmină durerea și corectează deviația degetului mare.

Toate aceste dispozitive medicale se pot folosi atât profilactic, pentru corecție, cât și ca tratament post chirugical.

Popular Today
Reţetă cremă de faţă homemade
Read more
Infuzie de Sănătate
Read more
Băuturile sunt recomandate pentru dieta
Read more
Infuzie de Sănătate
Read more
Având grijă de picioarele tale
Read more
Articulatii dureroase? Cauze si tratament
Read more
Dieta de ciocolata : Pierde Greutate cu placere
Read more
Ce este un remediu pentru celulita mai eficient
Read more

Never Miss A Post!