Kako uštedjeti na računima za struju

Jednostavan način za uštedu energije! Vi samo ...

Kupujte kućanske aparate koji štede struju
Kada kupujete kućanske aparate, obavezno obratite pažnju na energetski razred. Preporučuje se kupnja uređaja koji spadaju u energetski razreda A koji troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Hladnjaci i ledenice imaju i klase A+ i A++ koje, naravno, troše još manje električne energije. Međutim, kod kupnje takvog uređaja tu je, naravno, problem cijena, jer su uređaji većeg energetskog razreda (A) skuplji u startu, ali su dugoročno isplativa investicija. No to ne znači da morate odmah zamijeniti sve kućanske aparate; znatno ćete uštedjeti ako zamijenite, na primjer hladnjak star osam godina novijim modelom boljeg energetskog razreda, piše familyhandyman.com.

Klima-uređaji
Velik dio računa za struju odlazi i u vrijeme ljetnih mjeseci kada se koristi klimatizacijski uređaji. Prilikom postavljanja klime, vrlo je važno voditi računa o njezinoj poziciji. Naime, klima-uređaji postavljeni na izravnoj sunčevoj svjetlosti troše i do 10 posto više električne energije. Najbolje bi bilo, ako je moguće, klimu smjestiti na sjeverni zid kuće ili zgrade. Naravno, veliku ulogu u štednji energijeigra i redovito održavanje i čišćenje klime. Ako je vaš klima-uređaj stariji od 12 godina, njegovom zamjenom za noviji model boljeg energetskog razreda osjetit ćete veliku promjenu na računu za struju.

Manje plaće je jednostavno, ako se ...


Isključite iz struje sve aparate koje ne koristite
Elektronika troši jako puno struje, čak i kada je isključena. Stoga, prestanite bespotrebno nabijati račun za struju – isključite sve produžne kabele. Sedamdeset i posto električne energije uređaja troši se čak i kada su isključeno, no nisu isključeni iz struje. To su doslovce 'energetski vampiri' koji gutaju struju. Stoga, sve produžne kabele isključite na tipku te spriječite nepotrebnu potrošnju. Izbjegavajte rad aparata u 'stand by' načinu rada jer na taj način možete uštedjeti i do pet posto ukupne električne energije u kućanstvu. Također pripazite i da punjače ne ostavljate nepotrebno uključene u struju. Kad odlazite na vikend, potpuno isključite iz struje pisače, aparate za kavu i dodatne telefonske punjače.

Perilica suđa
Ako ne morate, nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa. Umjesto toga, ili otvorite vrata i sačekajte da se besplatno osuši na zraku ili ga obrišite i spremite. Tako će perilica posuđa potrošiti do 50 posto manje struje.
Prije no što uključite perilicu posuđa, pobrinite se da bude potpuno puna. Trošit će manje tople vode i manje sredstva za pranje te manje struje, a to će vam donijeti višestruku uštedu.


Manje plaće je jednostavno, ako se ...


Očistite sušilicu rublja
U sušilicu rublja stavljajte samo rublje iz kojeg je potpuno ocijeđena voda ili je centrifugirano. Što je rublje manje mokro, kraće će trajati sušenje što znači uštedu u potrošnji energije. Uvijek nastojte sušiti maksimalnu težinu rublja, jer ćete tako uštedjeti vrijeme i energiju. Prije svakog sušenja rublja provjerite je li filter čist. Nikada ne stavljajte više od maksimalne težine, jer time nepotrebno trošite vrijeme i energiju. U sušilicu rublja ne stavljajte stvari s kojih se još cijedi voda, jer je tako možete oštetiti. Neočišćeni filter drastično smanjuje učinkovitost sušilice. Nakon svakog sušenja očistite filter, a jednom godišnje i ispušni kanal.

Hladnjak
Pometite i usišite dno i stražnju stranu hladnjaka. Hladnjak troši više električne energije od svih ostalih kućanskih aparata. Stoga se svakako isplati barem dva puta godišnje zaviriti iza i ispod hladnjaka jer se tako poboljšava učinkovitost za 30 do 50 posto. Hladnjak i ledenica rade učinkovitije kada su puni. Stoga u hladnjak stavite posude napunjene običnom vodom, a u ledenicu vrećice s ledom. Hladnjak držite na temperaturi od jedan do tri stupnja. Svakako redovito provjeravajte u kakvom su vam stanju vrata hladnjaka i guma na njima; ako je potrebno, zamijenite je jer ćete tako spriječiti rasipanje energije.


Manje plaće je jednostavno, ako se ...


Perilica rublja

Uštedjet ćete sredstva za pranje, vrijeme, vodu i između pet do 15 posto potrošnje električne energije ako ne koristite program pretpranja za normalno zaprljano rublje. Osim toga, ako odjeća nije pretjerano zaprljana, operite je na nižoj temperaturi i smanjite potrošnju struje. Svakako razmotrite i uključivanje slabije centrifuge te nemojte uključivati polupraznu perilicu.

Kuhanje na struju
Kod kuhanja na struju dobar je savjet kuhanje s poklopcem jer na taj način toplina ostaje u posudi što dovodi do 20 posto uštede energije. Hrana će se brže skuhati ako posuda bolje prianja na grijaču ploču štednjaka što znači da treba upotrebljavati posude s ravnim i glatkim dnom.

To će platiti manje! Tajna je u tome ...


Osim toga, vodite računa o skupljoj i jeftinijom tarifi struje. Niža tarifa ljeti traje od 22 do osam sati, zimi pak od 21 do sedam sati. Jeftiniju tarifu iskoristite za uključivanje perilice odjeće, suđa ili sušilice, a ako vam se ne spava, možete i dio odjeće opeglati.

Popular Today
Prirodni tretmani za liječenje prosirenih vena!
Read more
Evo kako možete uštedjeti i na električnoj energiji!
Read more
Proširene vene-liječenje prirodnim putem
Read more
Evo kako možete uštedjeti i na električnoj energiji!
Read more
Početna hidratantne facials
Read more
Za njegu kože
Read more
Izbijelite zube kod kuće
Read more
Prirodna njega kože
Read more

Never Miss A Post!